Expositie in het Zeehuis in mei en juni

‘Natuurrijk’, hoe rijk zijn we nog?

Met zijn expositie ‘Natuurrijk’ in het Zeehuis van 12 mei t/m 3 juli geeft Bas – letterlijk – een indrukwekkend beeld van al het moois dat er nog is te zien en te beleven, als je er maar oog voor hebt. Zondag 12 mei is de feestelijke opening van 16 tot 17.30 uur.

Temidden van de groeimodellen van de ‘economische nuttigheid’ presteert Bas van Nieuwburg het steeds weer om die mooie, oorspronkelijke plekken te vinden waar je even met jezelf alleen kunt zijn om aan de waan van de dag te ontsnappen. Ondanks alle welvaart waarover ze beschikken gaan mensen er op uit, op zoek naar de rust van de natuur om daar ontspanning te vinden. Met zijn mobiele atelier trekt Bas door het land, op zoek naar bijzondere plekken en landschappen die hem inspireren tot bijzondere schilderijen en tekeningen. Altijd buiten op locatie omdat de kleuren en de indrukken van de plek zelf hem inspireren tot het creëren van ‘verstilde natuur’. Indrukken die je laten beleven hoe het oorspronkelijk geweest moet zijn.

Over Bas van Nieuwburg:

Bas van Nieuwburg (1976, Waarland) bracht zijn jeugd door in Alkmaar, Heiloo en Bergen waar de natuurrijke omgeving de grondslag vormt voor zijn voorliefde voor kunst, ambacht, natuur en monumentaal erfgoed. Hij volgde zijn middelbare school periode aan de Adriaan Roland Holstschool Bergen waarna hij, gedreven door een grote passie voor het ambacht, van 1995 tot 1998 opleiding tot meubelmaker voltooide in Amsterdam. Hij studeerde vervolgens van 1999-2003 Architectonische Vormgeving en Binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Vanuit zijn passie voor de natuur, kunst, ambacht en erfgoed solliciteerde Bas van Nieuwburg bij een gerenommeerd restauratiearchitect in Den Haag, waar hij werd aangenomen en intern werd opgeleid tot restauratiedeskundige. Tien jaar woonde en werkte Van Nieuwburg in Den Haag van waaruit hij uiteenlopende bouwkundige restauraties begeleidde.

In 2010 verruilt hij Den Haag voor Krabbendam waar hij de beheerderswoning kan betrekken van een monumentale schuurkerk. Terug in de omgeving van zijn geboorteplaats en geïnspireerd door de ruimte van het landschap gaat hij zijn werk van met name kerkrestauraties meer en meer combineren met het tekenen en schilderen van het buitengebied, dat hij in Den Haag vaak miste. Hij ontwikkelde een eigen stijl in het ‘naar waarneming teken en schilderen van vele mooie buitenplaatsen’.

Inmiddels is Bas van Nieuwburg 5 jaar gevestigd in gemeentelijk rijksmonument Hofstede Vredevelt aan De weg naar de Oude Veert 5 in Egmond aan den Hoef, waar hij regelmatig open-atelier combineert met besloten huiskamer concerten. 

Comments are closed.


Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Instagram